Да кажем “сбогом” на българския суверенитет
Магдалена Ташева
в. Монитор

             От векове базирането на чужда армия винаги е преследвало две цели - военни нападения към съседни територии и крепеж на местната колониална олигархия. Друга цел то не може да има.
            Съобщението на Калфин, че американците ще ни уведомяват кои държави нападат от наша територия, е само финал на една предизвестена смърт - тази на българската държавност. Мижи да те лажем е и обсъждането на въпроса в парламента.
            Инсталирането на US армията в България бе решено от Държавния департамент още на 19 декември 2003 г. Същия ден тогавашното НС гласува с 200 срещу 3 гласа декларация за разполагането й у нас. Отвратена от бързината на подобно изуйгащничество, неоконсервативна Агенция Стратфор окачестви поведението им като "ухажорски набег на София върху Вашингтон". Нейният анализ, публикуван в наш ежедневник на 5 януари 2004 г., започва така: "Една база в България ще предостави на САЩ възможност да се противопостави на възраждането на руското влияние в региона. Американските военни части ще станат преграда пред възможна експанзия на една възродена Русия". Разбира се, подчертава се и потенциалът за атаки в Близкия изток. Отношението на българите е също известно на Вашингтон. "Населението на България не споделя безрезервната подкрепа на парламента. Причини за съпротивата му е загрижеността, че ще стане мишена за терористични атаки, силното желание българската земя да остане свободна от чужди войски и страхът, че базите ще влошат качеството на живота в областите, където са разположени", писа Агенция Стратфор.
            Срещу суверенитета, който губим, посланик Байърли и местната олигархия смятат да ни компенсират с възможността US базите да развиват околната инфраструктура и да купуват местни стоки и услуги. Което е все едно да твърдиш, че допреди 128 години Високата порта е облагодетелствала българите с османски гарнизони, които развили инфраструктурата и търговията по нашите земи.
            Целта е да бъде отнет, вече и формално, суверенитетът на България - една страна, която ще бъде само уведомявана за това, че е въвлечена във война по избор на Вашингтон.
            Впрочем, за шепата малоумни кметове, които по думите на Паси "искат бази", нека уточним. Първо, каквато и инфраструктура да изградят американците, до нея местното население няма достъп. Второ, те си носят всичко от САЩ - до водата и моливите. Доставчик на всички услуги - от строежа на базата до осигуряването на проститутки и наркотици, са частните военни компании на Пентагона като Dyncorp, MPRI, SAIC. Те присъстват на чуждата територия като частни лица. Тоест US армията (официален Вашингтон) не може да бъде отговорна за действията им. Тези компании са най-голямото проклятие на колонизираните нации-домакини на американски "съоръжения", тъй като се занимават, освен с трафик на наркотици и хора, и с политически убийства на антиамерикански настроени политически, синдикални лидери, публицисти и интелектуалци. Това ни чака и нас - и нека никой не си прави илюзии за друго!
 
 


 

US-базите са развъдник на проституция и хазарт
Ирански учени казват: "Нашите ракети не могат да достигнат САЩ, но до България ще долетят!"

Борислав Йотов, професор по международно право
Мария Стоянова
в. Атака
 

ВИЗИТКА
Борислав Йотов е професор, д-р по международно право, прокурор във Върховната касационна прокуратура, с 35-годишен прокурорски стаж. Член е на Съюза на българските писатели и на Световната организация на писателите криминалисти "AIEP". Автор е на 103 научни, художествени и публицистични книги. Член е на Българската асоциация по международно право и на ЦС на Съюза на юристите в България. Женен е с две деца, дъщеря журналистка и син юрист.

- Г-н Йотов, като специалист по международно право бихте ли обяснили какъв евентуално ще бъде статутът на военните бази, които нашата държава се готви да предостави на САЩ.

- За да изясним какво представляват военните бази от гледна точка на международното право, понеже това е свързано с института на суверенитета, налага се да разясним неговата същност. Суверенитетът представлява върховенство, независимост, самостоятелност на властта на определена държава във вътрешните и външните й работи. Основата на суверенитета е правото на нациите на самоопределение. Държавен суверенитет притежават всички държави, независимо от големината на тяхната територия, броя на населението и обществения им строй. Суверенитетът е основен и общопризнат принцип на международното право и е отразен в устава на ООН, където нарушаването му се квалифицира като проява на империализъм.

- Да разбираме ли, че военните бази в някаква степен и под някаква форма ще нарушат суверенитета на нашата държава?

- Самото понятие "военна база" е от категорията на т.нар. международен сервитут, който може да бъде икономически или политически. Но докато икономическият сервитут не ограничава държавния суверенитет, то при военните бази, каквито се планира да бъдат настанени у нас, става дума за политически, териториален сервитут. Сам по себе си той представлява реално ограничаване и дори пълно загубване на държавния суверенитет.

- Значи територията, заградена с бодлива тел, строго охранявана и непристъпна за българи, ще бъде американска територия?

- Според международното право държавата бенефицент (която държи върху определени участъци от територията на друга страна свои военни бази) упражнява над тези участъци от територията на чуждата държава своята юрисдикция. Т.е. счита тази територия като своя.

- Означава ли това, че на територията на американската база важи американското право, законите на САЩ?

- Не само американското право, цялата юрисдикция, т.е и органите, които ще го прилагат това право. Ако примерно бъде извършено престъпление от американските военнослужещи на българска територия въобще, не само в района на базата, те ще имат правото да бъдат (евентуално) съдени и привлечени под отговорност от американското правосъдие. Тяхната юрисдикция има предимство пред българските закони. Точно тук е голямото предизвикателство, че на българска територия ще важат чужди закони.

- Е, да се надяваме, че щатските офицери ще държат изкъсо рейнджърите и няма да има големи безобразия. Пък и ние не сме първите "ощастливени", US бази вече има по света.

- При моите срещи с юристи и с писатели по време на международните форуми германските, японските, турските, а също и холандските писатели и юристи винаги са изтъквали голямото напрежение около чуждите бази и специално американските такива. Обществеността в тези държави счита, че американските военни бази на чужда територия са един естествен развъдник на наркомания, проституция и хазарт. Но най-страшното, което учени и писатели подчертават е, че базите могат да бъдат прицел за нападение от страна на терористи или да се превърнат в плацдарм за извършване на агресия по отношение на друга страна.

- Какво ще кажете срещу аргумента, че базите са вид инвестиция и че те ще съживят икономиката ни?

- Това е само едно оправдание, а по-точно една уловка. Тези "инвеститори" не идват тук за да подобряват българската инфраструктура. Те имат съвсем други цели.

- Кое най-много трябва да ни притеснява в случая?

- Това, че тези военни бази сами по себе си представляват един привлекателен обект за терористични действия. Ако от наши бази се извърши нападение срещу друга държава, тази държава би била в правото си, според устава на ООН, да се брани. Така че съществуването на чужди военни бази у нас представлява източник на потенциална опасност, самото им съществуване. В тази злокобна схема се състои най-голямата опасност.

- Разбираемо е, но звучи малко хипотетично...

- На световния конгрес на юристите в Париж, където аз участвах и изнесох доклада "Тероризъм и човешки права", имах среща с видни ирански юристи. Те вече бяха дочули, че се водят секретни преговори за предоставяне на българска територия за американски военни бази. И най-откровено тези много сериозни хора заявиха, че това е много опасно за България и за българския народ. Те буквално ми казаха следното: "Като един от специалистите по международно наказателно право, предайте на вашите управници, че иранските ракети имат обсег на действие до България. Ние не можем да стигнем до Америка, но при всички случаи, ако българската територия бъде използвана за плацдарм за агресия срещу Иран, ответният удар ще бъде насочен не към Америка, а към България."

- На какво правно основание някой кани американските бази у нас?

- Няма никакво международно правно основание. Въобще съществуването на чужди военни бази на друга територия е извън международното право.

- Още ли не са го прокарали?

- Не и няма да го прокарат, защото няма да се намерят добросъвестни и сериозни юристи, които да приемат, че самоограничаването на държавния суверенитет е нещо полезно. Искам да подчертая, че настаняването на американски военни бази на българска територия е една стъпка към извършването на агресия. Затова, защото САЩ никога, вече 60 години след Втората световна война, не настаняват свои бази самоцелно, а като продължение на тяхната агресивна империалистическа политика

- Ако прицелът е Близкият Изток, не им ли стигат базите в Турция?

- Да, но турците искат много скъпо за използване на техните бази. Докато у нас никъде не се говори за плащане от американска страна. Управниците у нас правят едно зловещо дарение на американците. Както знаем, дарението е безвъзмездна сделка, т.е. не се плаща нищо. Безплатно ще бъде погребан българският национален и държавен суверенитет, а като добавка на това, всички ние ще бъдем потенциални съучастници в агресия и потенциален прицел за нападение. Ако това стане, то ще е най-страшното нещо, което се е случило на България от Втората световна война насам. Който осъзнае това, е длъжен да реагира. При всички случаи трябва да се предотврати този престъпен замисъл.

- Кой стои зад сделката? Кому е изгодно да дарява суверенитета на държавата и сигурността на гражданите й?

- Двете страни - САЩ, т.е. кликата на Джордж Буш, която като световен жандарм провежда глобалната политика за покоряване на света, и нашите послушни лакеи, които разчитат по този начин, че ще получат някакви политически дивиденти и може би лични икономически облаги. Но ние знаем, че Чичо Сам обикновено сменява уморените слуги. А нашите са вече доста уморени.

- Чия ще е вината, ако базите все пак се настанят у нас?

- Ние не знаем каква ще бъде юридическата форма на това споразумение, но при всички случаи то ще трябва да премине през Народното събрание. Така че всички, които биха гласували "за", ще стоят зад това злокобно дело.

- Подготвен ли е проект за споразумение?

- Според мен не и още никой не знае съдържанието му. Вероятно то ще бъде засекретено. А тревогата, която сега се усеща в управляващите, идва от страха, че обществеността ще узнае Което подсказва още веднъж, че се върши нещо нередно, нещо антинационално, щом се крие от народа. Защо не се проведе примерно един референдум, какъвто АТАКА иска? Обикновено американците крият какво има в техните бази. А там може да има и химическо, и ядрено оръжие. В България никога през нейната 1300-годишна, а сега се оказва, че тя е 2000-годишна история, не е имало чужди военни бази. Даже СССР не посмя да създаде свои военни бази у нас.

- Какви резултати би дал според Вас един референдум?

- Няма народ в света, който, ако бъде попитан, да даде съгласието си. В нито една страна народите не са били доволни от присъствието на US военни бази. Напротив, след тръгването на американските военнослужещи там хората празнуват. Така както примерно Главна прокуратура празнуваха, че си тръгна Филчев. Аз мисля че българското население, немалка част от което вече става народ, засега не е осъзнало реалната опасност от настаняването на американски военни бази у нас. Но ще осъзнае. Самият факт, че управляващите се бавят, значи има нещо, което ги смущава. Те разбират и отчитат настроенията на хората. Иначе базите отдавна щяха да са факт, още при предишното правителство.
 
 


България ще бъде най-лесната жертва на насилие
Ангел Иванов, Христо Митов
Дарик радио

Рамзи Кларк е роден на 18 декември 1927 г. в Тексас

Рамзи Кларк работи като адвокат, а по-късно е включен в администрацията на Кенеди.

През 1967 г. президентът Линдън Джонсън го назначава за министър на правосъдието и главен прокурор.

Рамзи Кларк е известен със своята правозащитна дейност както в Щатите, така и в чужбина.

Кредо на живота му е „Буйността е жизнена сила. Тя е благоприятна възможност. Нека обичаме буйността, и да я използваме за промяна.“ — „Turbulence is life force. It is opportunity. Let's love turbulence and use it for change.“

Спечелил е наградата за мир „Ганди”

Бил е на 5 посещения в България
 

Защо според вас българите трябва да се противопоставят на американските военни бази?

Мисля, че това е нещо много важно, за което трябва да се замисли всеки българин, но по-важното и от историческа гледна точка е, че нито една страна не е била свободна, когато на територията й са били разположени големи чуждестранни военни бази. Българите са независима и горда нация, която може да се защитава сама. И базите на ваша земя не само ще причинят не само екологични проблеми, а ще предизвикат и прояви на насилие и бунтове сред местното население.

В конкретния случай България е толкова близо до големи мюсюлмански страни, например Турция и Албания, Косово като част от Сърбия, Македония. На фона на турското население, което населява България, да се присъедините към Буш в случая, е истинска трагедия. Това може да превърне страната ви в мишена на насилие, каквото наблюдавахме в останалите членове на американската коалиция.

Това ли ще е вредата на подобни бази – евентуални терористични атаки?

Много лесно може да станете жертва, ако сте на фронта на военните действия. С военните бази на ваша територия и в Румъния американците окупират района с пряк достъп към Близкия Изток. Вие ще бъдете първата, най-лесната жертва на насилие. Това ще даде шанс и на много семейства да се изхранват от тези бази, но това няма да са много добре платени професии. Но да вземем като пример Филипините – там 600 000 души живеят от боклука на американските военноморски бази на територията на тяхната страна. В Куба положението е същото. Ако България бъде нападната, Щатите ще се погрижат за защитата на страната ви, но само като изпратят военни части, с нищо друго.

Вашите политически лидери мислят, че чрез базите те получават някаква политическа сила, но това не е така – това е унижаващ страната ви акт. Базите са много сериозна грешка с дългосрочни последици. Мислят си, че страната ви ще придобие обликът на страна, който може да преговаря със Съединените Щати, но ако погледнете към историята ще видите, че страните, в които бяха настанени бази на Щатите, никога не можаха да се отърват от тях. В Корея, където има американски бази от преди повече от 50 години, хора се оплакват, че това е довело до унищожаване на уникалната им местна култура. Американските бази в Япония и Германия още от Втората световна война, са все още там. Заблуждавате се, ако си мислите, е Щатите ще ви защитят.
 

Вие не одобрявате политиката на Буш?

Да, това е вярно – той е ужасен президент. Неговите престъпления са едни от най-свирепите и наистина ти се къса сърцето като гледаш какво се случва на иракчаните. Българите са съжителствали доста дълго време с мюсюлманите и това, че сега заемате страната на Америка, може да изложи страната на огромна опасност.
 

Каква е вашата алтернатива? Как трябва демократичният свят да се бори срещу тероризма?

Мисля, че първо трябва да се заловите с вашите хора. България не е била мишена на терористични атаки, но много лесно може да се превърне в такава. Тези атаки може да не приличат точно на тези от Западна Европа и Америка, но трябва да имате предвид, че вие сте най-близо до конфликтите. Вие трябва да работите в такава насока, че да поддържате добри икономически и социални отношения с Албания и Турция. Отвъд Турция се намира Близкия Изток, който Турция може така да промени, че вие да се окажете застрашени. Щатите имат много силно влияние в Турция, но трябва да внимавате, защото България е първата държава от защитата на Западна Европа, която ще понесе удар при евентуални конфликт.

Обикновено общественото мнение е, че борците за мир не са милионери. В това отношение какво мислите за успешния продуцент и режисьор Майкъл Мур, например?

Не знам дали Майкъл Мур е богат, но съм сигурен, че е успешен продуцент. Когато се запознах с него за първи път, аз не го видях в светлината на човек, който харчи огромни суми пари. Той се движи постоянно сред хората.
 

Притеснява ли ви, че много от вашите опоненти ви наричат “адвокат на дявола”?

Не, няма от какво да се притеснявам. Аз вярвам в това, което правя, а тези, които ме обвиняват, не вярват. Според мен, един местен процес може да предотврати една война.

Някои ви обвиняват, че поемате процесите на бивши диктатори само, за да спечелите популярност?

Тук определено има противоречие – как може да печелиш популярност, щом си осъждан за това, което правиш. Това е мнение, което се насажда от медиите, които също са част от военния индустриален комплекс на Щатите. Важното е да се борим срещу несправедливостта, която може да доведе до нова война. Човешката природа естествено се противопоставя срещу несправедливостта, затова трябва да си изградим нов респект и толерантност към различните. Така и България трябва да се разбира с всичките си съседи вместо да се изолира и да стане фронтова линия на Щатите.

Кой се интересуваше от смъртта на Милошевич?

Той се представляваше сам в съда. Каквото и да говорят някои, колкото и да търсите в историята, няма да откриете подобен случай – да се защитава сам до края на живота си. Много хора обвиняват Милошевич, че е разрушил Югославия, но той всъщност се опитваше да я съхрани. Западните медии упорито се стремяха да превърнат Слободан Милошевич в демон, но историята ще докаже правотата му.

Да, но как умря не-демонът? Кой го искаше мъртъв?

Историята е много трагична. Милошевич имаше високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. През последните 10 години, 5 от които прекарани в затвора, тези проблеми се задълбочиха. В затвора, като нормален затворник, той никога не получи медицинско обслужване, както повелява благоприличието и международните правови норми. През ноември 2005 г. дойдоха трима международно признати експерти и изследваха Милошевич.

Съдът в Хага, който надеждата за международното право, се оказа затвор, който не осигурява нормални условия и най-вече медицинска помощ на тежко болни затворници. Докладът на тримата експерти от 4 ноември 2005 показваше, че по това време състоянието на Милошевич е било критично. Животът му през цялото време е бил застрашен от критичните условия в затвора. Съдът беше помолен да позволи на Милошевич да отиде на лечение в Москва и той бави отговора чак до 24-ти февруари.

Трибуналът в Хага ли е виновен?
 

Без да му бъде оказвана никаква медицинска помощ, Милошевич се защитаваше сам срещу Обединените Нации. Международният съд беше създаден само заради Югославия. Никой не можеше например да осъди Щатите за бомбардировките над Сърбия тогава или Ирак сега. Милошевич помоли да му се окаже необходимата медицинска помощ и в Москва, където искаше да бъде пратен, той щеше да е на място с позната култура и език.

Милошевич преди е бил в тази болница и учените там го познават. Вярвате или не, от Хага са били пускани затворници, за смяна на тазобедрена става в Черна Гора, например, а няма да освободят Слободан Милошевич за нужното му болнично лечение в Москва. Те не се интересуваха от здравословното състояние на Милошевич. Ние изпратихме писма с отказа и медицинските анализи на всеки член на съвета за сигурност на 10 март и той почина та 11 март.

Очаквате ли нещо подобно да се случи и със Саддам Хюсеин – друг ваш клиент?

Съществува реален риск това да се случи и със Саддам Хюсеин. В затвора не ти дават възможност да си избереш лекарите, които да дойдат и да те прегледат и да ти препоръчат лечение. Всеки го третира като демон и не му дава възможност да бъде лекуван. Лекарите там го лекуват с някакви лекарства – дават ти хапче, ти го пиеш и не знаеш какво си изпил.

Краят на Саддам Хюсеин – “Изненадваща смърт” или доживотен затвор?

В Ирак хората не спират да говорят за предстоящата гражданска война. Най-сигурният начин да се предизвика такава война е Саддам Хюсеин да бъде убит.

Какво ви каза Саддам последния път, когато се видяхте в затвора – готов ли е да се бори до последно или се е примирил?

Саддам никога няма да отстъпи от принципите си и никога няма да измени на възгледите си за истината. Той е убеден, че е причините да бъде в затвора са сгрешени. Той не се страхува от нищо. Саддам е в пълен мир със себе си. Той сам се защити великолепно пред съда, но тази защита никога няма да стане достояние на хората. Съдът окончателно забрани достъпа на медиите, дръпна завесите и никой не можеше не само да вижда, но и де чува.

Ние изискахме копие от записите, но те ни бяха отказани и дори ни заплашиха със съд. Но аз съм свободен човек и ще говоря каквото поискам и каквото съм чул. Аз не мога да си спомня всяка дума на Саддам, но по-важното е, че никой няма да чуе тази великолепна защита. Той е спокоен и съм сигурен, че ще удържи на напрежението докато не умре. Също като Милошевич.

Кой го предаде на властите през декември 2003 г.?

Беше открит на място, където никога преди не си е крил и за което никой, освен охраната му, не знаеше. Точно те са го предали.

Как се казва човекът, който го предаде?

Не знам.

Кой ще бъде следващият ви клиент?

Това ще бъде определено от историята и от бъдещето развитие на събитията. От доста време съм представител на Организация за Освобождение на Палестина и ще продължавам и за в бъдеще. Ще продължавам да защитавам осъдени, които се нуждаят от помощ, защото хората обичат да нарочват врагове. Джордж Буш и медиите, контролирани от същите организации, които контролират и президентството в Америка, нарочват врагове. Демонизират ги и подпалват войни.

Коя ще е следващата жертва на Щатите?

Президентът Буш показа желанието си да се ангажира активно в Иран, но Иран е твърде голям. А и в последно време доверието в него е намаляло драстично – с цели 30 процента. Иран все пак мисля, че е най-вероятно да бъде мишена, но е твърде голяма за техните възможности. Освен Иран, другите възможни цели са Северна Корея, Венецуела, Куба. Причината тези страни да са мишени е, че те искат да останат независими и да кажат НЕ на американските бази и НЕ на Америка.